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WorkSource Information Notice (WIN) 
Employment System Administration and Policy 

 

     Number: WIN 0078 

Policy-related

 

Fiscal

 

Performance

 

Q&A

 

Other

 
Date: January 3, 2017 

     Expiration Date: N/A 

 

TO:  Workforce Development System Partners 

  
FROM:  Gary Kamimura, Workforce Policy Director 
  
SUBJECT:   Provision of Title I Follow-up and Supportive Services Before and After Exit for 

Adults and Dislocated Workers 
 

Purpose: 
 
To provide State guidance on the provision of Title I follow-up and supportive services before and 
after exit until such time as the State receives written guidance from the U.S. Department of Labor 
(DOL) that addresses conflicting language between WIOA law and regulations, on one hand, and 
guidance, on the other. 
 
Action Required:  
 
LWDBs and their contractors, as well as ESD Regional Directors, must distribute this guidance 
broadly throughout the system to ensure that staff and partners in the WorkSource system are 
familiar with its content.   
 
Content: 
 
Many Title I service providers have asked whether or not WIOA Title I follow-up services can be 
provided after exit.  The confusion is understandable due to clear conflict between WIOA law and 
rules, on one hand, and DOL guidance, on the other.  WIOA Section 134(c)(2)(A)(xiii) identifies 
follow-up services as a type of career service and 20 CFR 678.430(c) states that individuals must 
be participants to receive career services.  Since follow-up services are a type of career service, it 
stands to reason that individuals must be participants to receive follow-up services.  Attachment 1 
of Training and Employment Guidance Letter (TEGL) 10-16 further provides under Definitions that a 
period of participation ends on a participant’s date of exit from the program.  Since participation 
ends when individuals are exited and individuals must be participants to receive follow-up services, 
it further stands to reason that exited individuals cannot receive follow-up services.  Nevertheless, 
Section 7 of TEGL 10-16 states, “Follow-up services (for participants in the title I Adult, Dislocated 
Worker, and Youth programs) occur, by definition, after exit …”  
 

http://www.wa.gov/esd/1stop
https://wdr.doleta.gov/directives/attach/TEGL/TEGL_10-16_Attachment_1.pdf
https://wdr.doleta.gov/directives/attach/TEGL/TEGL_10-16_accessible_version.pdf


Page 2 of 3 
 

It is customary to apply laws, rules and guidance in that order when there is conflicting 
language.  By that logic, the State would normally find that follow-up services cannot be provided 
after exit.  However, because of the importance of such a decision on how staff case-manage Title I 
participants as well as on local performance, the State requested that DOL provide formal, written 
guidance on this matter; the request is currently at DOL National Office.   
 
Follow-Up Service Provision: 
 
Until such time as formal, written guidance is received from DOL, the State declares that follow-up 
services can be provided after exit as consistent with the federal guidance provided in Section 7 of 
TEGL 10-16.  If DOL ultimately determines that guidance in TEGL 10-16 is inconsistent with WIOA 
law and rule and prohibits follow-up services after exit, the State will hold harmless local areas that 
provided follow-up services after exit with the hold-harmless period being the period preceding the 
date the State formally communicated amended guidance to the system by way of Revision 1 to 
WIN 0078.   
 
Supportive Service Provision: 
 
Consistent with this State guidance, Title I service providers are reminded that both WIOA Section 
134(d)(2) and 20 CFR 680.910 direct that supportive services be provided only to participants.  
Therefore, despite supportive services being a component of follow-up service, the State holds that 
supportive services are only allowed as a component of follow-up services if provided before exit; 
supportive services are not allowed if intended as a component of follow-up services provided after 
exit.   
 
References: 
 

 Public Law 113-128, Workforce Innovation and Opportunity Act of 2014, Section 

134(c)(2)(A)(xiii) – Follow-Up Services 

 20 CFR 463.435(c) – What are career services? 

 20 CFR 678.430(c) – What are career services? 

 Training and Employment Guidance Letter (TEGL) 10-16 – Performance Accountability 

Guidance for WIOA Title I, Title II, Title III, and Title IV Core Programs 

 Public Law 113-128, Workforce Innovation and Opportunity Act of 2014, Section 134(d)(2) – 

Supportive Services 

 20 CFR 680.910 – When may supportive services be provided to participants? 
 
Website: 
 
http://www.wa.gov/esd/1stop/policies/state_guidance.htm 
 
Direct Inquiries To: 

 
Employment System Administration and Policy Unit  
Employment System Policy and Integrity Operations Division  
Employment Security Department  
P.O. Box 9046  
Olympia WA 98506-9046  

https://wdr.doleta.gov/directives/attach/TEGL/TEGL_10-16_accessible_version.pdf
http://www.wa.gov/esd/1stop/policies/state_guidance.htm
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(360) 902-9666 
 

Attachments: 
 
None. 


